Ramadan 2017

Ramadan 2017
Assalaam alaikoem,
Ramadan Mubarek!
Een maand van innerlijke strijd, van vrede en verlichting, van zelfbeheersing en reflectie, een maand om dichter bij jezelf te komen en te denken aan de medemens die het minder heeft, zoals armen die geen eten hebben, maar bovenal een maand gewijd aan Allah.
Besefte iedereen hoe wonderschoon deze maand is.

Terwijl moslims zich gereedmaakten voor een iftar, na meer dan 16uur vasten, pleegden terroristen uit naam van Allah een aanslag.
Dat er aanslagen in korte tijd in de UK zijn gepleegd is vreselijk, terwijl moslims zich wijdden aan de Ramadan, doodden andere "moslims" medemensen.
Deze waanzin van aanslagen lijkt niet te stoppen, maar we zullen dit niet moeten accepteren.

Keer op keer wordt er geroepen waar het geluid is van de gematigde moslims (geen idee hoe deze gematigde moslim eruit ziet), maar in acht genomen dat ik zo een zou zijn, dan zou er weinig interesse zijn: een (misschien saaie) hardwerkende moeder, een gezin met twee puberende dochters en een zoontje die zijn plaats opeist. Een man die keihard werkt in een afbrokkelende jeugdzorg, met alle frustraties van dien. Nee, wij zijn niet interessant, ons geluid laten we al jaren horen in gesprekken met mensen om ons heen. Onze vrienden en kennissenkring zijn natuurlijk al een selectie: zij kennen ons, zien hoe wij leven, weten wat en hoe we denken. Deze groep mensen om ons heen zullen niet zo snel vragen stellen, omdat ze zien en weten wat voor mensen wij zijn. Maar uiteindelijk weet je nooit wat anderen over je denken, en zou ik ook eens moeten vragen: zeg, wat denk je van moslims? In plaats van te wachten op de vraag: zeg wat denk je van die terroristische aanslagen?
Nepnieuws, haatdragende berichten, en extreem gedachtengoed wordt via sociale media over alle mensen heen gestort. Wordt het niet tijd om daadwerkelijk naar de medemens te kijken, maar niet alleen kijken, beter is er mee te praten! Als je alles zou lezen en geloven op social media dan zou de wereld louter bestaan uit haatdragende moslims en islamofobe rechts-extremistische mensen. Er bestaat echter nog steeds een grote groep mensen, die nooit een persoon met een migratieachtergrond hebben gezien of gesproken, laat staan een moslim. Veel van deze mensen zijn angstig geworden, en zien keer op keer hun vooroordelen bevestigd door wat er op het nieuws komt. Zo zag ik bij de laatste verkiezingen delen in Nederland die voorheen overwegend SP stemden, nu massaal hun stem hebben uitgebracht op de PVV. Dit zijn o.a. gebieden waar ik ook als huisarts werk.

De daden van de barbaren vanuit extermistische groeperingen als Daesh, Boko Haram, enz., hebben niets te maken met de Islam, de wetten en de theologie. Moslims beschouwen deze zogenaamde moslims niet als Moslims, en hun daden moeten dan ook niet geassocieerd worden met de Islam.
Zoals al vele jaren worden moslims op een hoop gegooid. We moeten echter geen slachtofferrol aannemen, we moeten sterk zijn, en vertrouwen hebben en steun zoeken. Er zijn mensen die wel onderscheid kunnen maken, zij zien dat de overgrote meerderheid van moslims mensen zijn, net als jij (niet-moslims of moslim) en ik.
Toen Theo van Gogh werd vermoord kwam een collega bij me, en zonder er nog over gepraat te hebben, gaf ze me een knuffel. Ik weet haar woorden niet meer precies, maar het kwam er op neer dat ze zei dat er een zware periode voor ons, moslims zal komen.
Ze maakte duidelijk dat zij niet als anderen dacht: moslims zijn terroristen. Dergelijke vriendschappen en saamhorigheden zijn natuurlijk mooie dingen die gebeuren, deze collega is een voorbeeld van mensen die wel onderscheid kunnen maken!
De meeste moslims zijn tegen het extreme gedachtengoed van de moslims die geweld zaaien, en dat maakt deze grote groep moslims de grootste vijanden van groepen zoals Daesh, zij zijn tegen alles wat tegen hun is. Daesh kent geen geloof, en maakt het leven van de vele moslims miserabel. Dit is moeilijk uit te leggen: persoonlijk maakt het mij verdrietig.
Er moet gewaakt worden voor verdeeldheid en polarisatie. Dat wat moslims samen met niet-moslims delen en opbouwen in Nederland (en de rest van de wereld) mag niet kapot gaan.

Ik wens iedereen een gezegende maand Ramadan, moge deze maand je genezing geven en laten we steeds blijven bidden voor vrede en positieve gedachten overbrengen!

Tot de volgende keer!

Wilt u reageren op mijn Column, mail mij via webmaster@moslima.nl