Home/ Levensstijl / Artikelen
VOORKOM GRIEP

10 Tips om griep te voorkomen

Door: Yamina Amfra

Griep is bijna onmogelijk om te voorkomen. Maar je kunt wel iets doen om de kans op besmetting met het virus te verkleinen. Een aantal tips.
N.B. Dit artikel is geschreven voordat het Corona virus in de wereld kwam, echter de tips om griep te voorkomen kunnen ook gelden om besmetting met het Corona virus tegen te gaan.


Tip 1: Rust
Om met de meest voor de hand liggende tip tegen griep te beginnen: Het is verstandig om voldoende rust te nemen. Wie voldoende rust verkleint de kans om ziek te worden omdat een uitgerust immuunsysteem beter presteert.

Tip 2: Stress vermijden
Een tweede tip is om de stressfactoren zoveel mogelijk te mijden. Wie gestrest, is vraagt veel energie van zijn/haar lichaam. Dit verlaagt het immuunsysteem, wat ziekte weer meer kans geeft.

Tip 3: Niezen
Wie griepverschijnselen heeft, moet opletten dit verder niet te verspreiden. Een manier is door niet in de hand te niezen, maar in de elleboog. Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze eenmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak.

Tip 4: Handen wassen
Om ervoor te zorgen dat griep minder om zich heen kan grijpen, is het belangrijk vaak de handen te wassen, minimaal 20 seconden per keer, vooral na hoesten en niezen in de handen. Mensen die tenminste 5 keer per dag hun handen wassen verkleinen de kans op virusinfecties met 45% (volgens een onderzoek onder 36.000 mensen).

Tip 5: Afweersysteem

Dat gezond eten ziekte tegengaat is algemeen bekend. Eet voldoende groente en fruit en eet gevarieerd. Zorg er verder voor dat je voldoende drinkt.
Ook yoghurt kan helpen tegen griep. Onderzoek uit Californië toonde aan dat de kans op virussen met 25% verkleind wordt door dagelijks een portie yoghurt te eten.

Tip 6: Hygiëne in huis en ventileren
Houd je huis schoon en zorg dat bacteriën zich niet kunnen verspreiden, vooral in toilet en badkamer.
Werk in de keuken met schoon materiaal op een schoon blad. Snijd geen fruit of groenten met dezelfde messen op dezelfde plank waar je het vlees op bereid. Gebruik geen vaatdoeken dubbel en verschoon dagelijks thee- en handdoeken.
Maak ook deurknoppen, afstandbedieningen en telefoons extra schoon. Deze kunnen vuiler zijn dan het toilet. Ventileer continue in de ruimten waar het meest geleefd wordt. Koude frisse lucht in het huis is gezonder dan lucht uit gesloten ruimtes. Frisse lucht verlaagt de kans op virus infecties, zelfs in de winter!

Tip 7: Bescherm anderen
Net zomin dat je helemaal kunt voorkomen dat je zelf ziek wordt, kun je ook niet helemaal voorkomen dat je anderen aansteekt. Je bent namelijk al besmettelijk voordat je klachten krijgt.
Maar wanneer houdt het op? Voor virusinfecties in het algemeen geldt: zolang je last hebt van snotteren, hoesten, diarree, braken of koorts scheid je virus uit en ben je besmettelijk.
Ben je aan de beterende hand, dan zijn er antistoffen in omloop en komt er geen virus meer vrij.
(Vooral in deze tijd van Corona, is het zeer aan te raden om een gezichtsmasker te dragen)

Tip 8: Hoe kleiner, hoe besmettelijker ?
Kinderen zijn vaker ziek dan volwassenen. Dat komt doordat ze nog weinig immuniteit hebben opgebouwd tegen infecties. Ze worden bij wijze van spreken ziek van alles wat langskomt, terwijl de meeste virussen en bacteriën op volwassenen al geen grip meer hebben. De kans dat je ziek wordt van een ziek kind, is dus kleiner dan de kans dat je ziek wordt van een andere volwassene.

Tip 9: Wel of niet aangestoken?
Ben je op bezoek geweest bij een grieperig persoon, dan weet je meestal binnen drie dagen of je bent 'aangestoken'. Dat is de incubatietijd voor griep en de meeste verkoudheden.

Tip 10: Tot slot
Beweeg en zoek de buitenlucht op. Weer of geen weer, ga zoveel als mogelijk naar buiten!! In de buitenlucht kunnen virussen namelijk moeilijk overleven.

Heb je verder nog vragen of twijfel je over Corona besmetting, raadpleeg dan je huisarts.

Yamina