Home/ Levensstijl / Artikelen
HIJAB EN SPORTEN

Hijab en sporten

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal.
En willen we onze dagelijkse fiets en wandeltochten uitbreiden dan komen we meestal bij een sportschool of sportclub uit. Soms kan de kleding die je als moslima draagt een probleem zijn voor de des betreffende club of sportschool. Vooral de hoofddoek (hijab) past dan niet in het plaatje. Men voert allerlei argumenten aan waarom de dames juist geen hoofddoek moeten dragen bij het uitoefenen van sportactiviteiten.
Veiligheid bij sporten staat voorop dus we nemen dit als vanzelfsprekend aan. Je verlaat teleurgesteld de accommodatie of denkt erover na om te voldoen aan de regels van de sportschool/club.

Maar is een hoofddoek nu eigenlijk wel zo gevaarlijk of wordt het als een excuus gebruikt om andere leden niet 'weg te jagen' ?

Wie de media de afgelopen tijd een beetje gevolgd heeft, heeft kunnen lezen dat de FIFA de hoofddoek goedkeurt tijdens dames voetbalwedstrijden, mits de hoofddoek aan strenge eisen voldoet in verband met het veiligheidsaspect.

Een Nederlandse onderneemster van www.capsters.com maakt al jaren speciale hoofddoeken die geschikt zijn bij het sporten.
Haar hoofddoeken zijn nu officieel goedgekeurd als hoofd bedekkende kleding door de FIFA.
Gefeliciteerd Capsters, geweldig nieuws voor ieder die op recreatief niveau willen sporten en te maken krijgen met opmerkingen als “het is onveilig om met een hoofddoek te sporten”

Ook zeer recent tijdens de Olympische Spelen in Londen is er besloten dat een Saudische moslima mee mag doen aan de judowedstrijden met een hoofddoek.
Dus ook het IOC heeft de hoofddoek erkent. Dit zijn niet de eerste de beste organisaties die nu welwillend tegenover het dragen van een hoofddoek tijdens het uitoefenen van topsport staan.

Laten wij deze behaalde resultaten meenemen in onze eigen situatie om eventuele bezwaren tegen jouw hoofddoek te weerleggen, zodat wellicht jij die volgende topsportmoslima bent op een volgend (groot) sportevenement.
Veel sport plezier!

De Profeet Mohammed (vzmh) ging soms paardrijden met zijn vrouw Aisha (moge Allah tevredenover haar zijn) en zelfs hardlopen (overgeleverd door Ahmed en Abu Da’ud).
De Profeet stimuleerde zijn volgelingen in zijn tijd om aan boogschieten, paardrijden en zwemmente doen.


Yamina
levenstijl@moslima.nl

augustus 2012