Home/ Levensstijl / Artikelen
SPROOKJESDIEET

Het sprookjesdieet

Door: Yamina Amfra

We ontkomen er niet aan. Het voorjaar is in zicht en een nieuwe dieethype is geboren. Dr. Frank staat met stip nr. 1 in de boeken Top 10 met zijn nieuwe dieetboek.
Of zijn er misschien velen onder ons die de boeken van Sonja Bakker weer op gezocht hebben?

Kortom, het is weer tijd voor de snelle strakke lijn of de strakke snelle lijn!!
Maakt niet uit hoe je het benadert. Het gaat om de snelheid waarin de teveel verzamelde pondjes moeten ‘wegsmelten’ van onze lichamen.

En wij, als professionals, kijken met lede ogen naar dit jaarlijks terugkerend fenomeen. De euforie van een aantal kilo’s minder en de grote teleurstelling daarna wanneer men constateert dat men weer hetzelfde of zelfs meer weegt dan vóór de dieetpoging.
Met overgave en oneindig veel geduld gaan wij (de professionals) dan proberen de verdrietige ervaringen enigszins weer bij te sturen.
Ieder jaar vertellen wij dat crashdiëten niet de oplossing is voor gewichtsvermindering en dat het zelfs schadelijk is voor onze gezondheid op langere termijn.
Ieder jaar vertellen we dat afvallen op een langzame manier van maximaal 1 Kg. per week veel beter is dan vele kilo’s in korte tijd.

Maar ja…. dat is niet zo hot en hip.

Het maakt mij soms zelfs een beetje verdrietig om te zien hoe velen denken dat hun lijf een machine is en dat velen hun lichaam niet accepteren zoals het is.
Een prachtig geheel dat ademt en vibreert met de omgeving waarin wij leven. Waarom gaan we zo slordig met zo iets kostbaars als onze gezondheid om? Zijn we vergeten dat het onze plicht is om goed voor ons zelf te zorgen?

Aboe Hoeraira zei dat de Profeet (vzmh) gezegd heeft:
'De eerste vraag die de aanbidder op de Dag der Opstanding over de genoegens van de wereld gesteld wordt is: ‘Heb ik je geen gezond lichaam gegeven’?

Stel jezelf ook eens kritische vragen, zoals:
Hoe komt het dat ik nu te zwaar ben?
Waarom heb ik het zóver laten komen?
Wees eerlijk naar jezelf en kijk naar je antwoorden.
Maar voordat je nu ‘wegzakt’ in een soort van schuldgevoel, wil ik je hierbij een hele simpele oplossing geven.

Onze Profeet (vzmh) heeft ons het volgende nagelaten:
"De Stam van Adam vult geen slechter vat dan zijn eigen maag. Laat de stam van Adam een paar mondjes vol nemen om zijn ledematen te sterken. Als het mogelijk is dan is een derde van de maag voor voedsel, en een derde voor drinken en een derde voor iemands adem.’’ (An-Nasa’i en at-Tirmidhi)
Zo simpel, zo terug naar de basis, zo eenvoudig.
Probeer eens te luisteren naar je lichaam en eet en drink overal een klein beetje van.
Begin eens op de volgende manier: Eet dagelijks overal een derde deel minder van dan wat je gewend bent. Doe dat ook met frisdranken, snoep, koek en chips. Drink meer water.
Indien je op deze manier je eet- en drinkgewoonten benadert, zul je blijvend gewicht verliezen. Totdat je lichaam op zijn natuurlijke gewicht is. Ook zul je geen last meer hebben van aankomen (het jojo effect).
Kortom, je dieetpogingen zullen tot het verleden behoren.

En…. Het is geen sprookje wat ik je vertel.
Een mooi mens laat zijn of haar lichaam stralen zoals het is.

Voor opmerkingen en/of vragen over dit artikel,
mail naar yamina@moslima.nl