Home/ Levensstijl / Artikelen
WOEDOE

Woedoe is gezond

Door: Yamina Amfra

‘O jullie die geloven! Wanneer jullie je voorbereiden op de Salaat wast dan jullie gezichten……’

Als wij ons als Moslims ritueel gaan reinigen, doen wij dat met de juiste intentie.
Er is namelijk verschil tussen gewoon wassen en het lichaam zuiveren.
Concentratie bij het wassen is van groot belang omdat het deel uitmaakt van het gebed. Naast de lichamelijke reiniging is het ook vooral een geestelijke reiniging.
Laten we eens kijken naar onze lichamelijke reiniging en dan speciaal naar onze wasbewegingen.

Per keer maken we zo’n 26 wasbewegingen, dit maal (gemiddeld) 5 is 130 dagelijkse wasbewegingen. Zonder dat we er direct bij stil staan zijn onze dagelijkse rituele wassingen ook heilzaam zoals blijkt uit verschillende alternatieve therapieën.
In de oude Chinese vormen van geneeskunde is het lichaam verdeeld in lengtezones, de meridianen. Deze meridianen, die als ‘kanalen van levende magnetische energie’ zijn beschreven, stromen door het lichaam heen en staan in verbinding met de belangrijke vitale organen. De zones lopen van de tenen naar het hoofd en van daar naar de vingertoppen. Door deze meridianen te bewerken, bijvoorbeeld door reflexologie, kunnen eventuele blokkades in de energiestroom binnen het lichaam verholpen worden.

Reflexologie is een therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op reflexpunten die langs de meridianen liggen. Om een zo goed mogelijke energiestroom binnen ons lichaam op gang te brengen, en te houden, is het raadzaam om de begin- en eindpunten van de meridianen te bewerken. Deze eindpunten liggen in de voeten, handen en hoofd.

Hoe effectief blijkt onze rituele wassing voor onze interne lichamelijke energiestroom. Zonder dat we er eigenlijk bij stil staan, passen we door gebruik van onze handen tijdens de woedoe preventieve maatregelen toe tegen allerlei ziekten.
Met onze vingers masseren we namelijk de reflexpunten welke gelegen zijn in onze handen, gezicht, onderarmen, hoofd, oren en voeten.

Daarnaast verwijderen we vuil van buitenaf omdat we meestal water gebruiken bij onze rituele wassingen.
Dagelijks worden we blootgesteld aan vervuiling door chemicaliën welke niet altijd zichtbaar zijn voor ons. Door herhaaldelijk wassen voorkomen we de negatieve effecten op onze gezondheid hiervan en versterkt het zelfs onze huidcellen waardoor vroegtijdige rimpels in ons gezicht worden voorkomen. Onze huid kan als het ware vrij ademen na het reinigen met water.
Ondanks dat het bekend is dat water zelf genezingskracht heeft, hangt het belangrijkste effect af van de temperatuur.

Heet water kalmeert en ontspant. Het verwijdt de oppervlakkige aderen, vergroot de bloedstroom naar de huid en spieren en vermindert de bloedtoevoer naar de interne organen. Volgens de geneeskunde van de Profeet (saw), laat heet water de seksuele lust afnemen, ontspant het de maag en vertraagt en onderbreekt de spijsvertering. Het is ook goed voor oudere mensen en voor degene die lijden aan koude epilepsie en hoofdpijn.

Koud water stimuleert, beperkt de bloedtoevoer naar de huid en zorgt voor een grotere bloedtoevoer naar de interne organen. De Profeet (saw) zei over gebruik van zeer koud water dat men dat moest vermijden want het kan de mens schaden en geeft heesheid en hoest. Het voortdurend gebruiken van koud water geeft bloeduitstortingen, verkoudheid en pijn in de borst.
Beiden verlichten spierspanning en krampen.

Door onze rituele wassingen met water, verbeteren we onze bloedsomloop waardoor ons immuunsysteem versterkt wordt wat heel belangrijk is bij bestrijding van ziekte en infectie.
Ook is een goede bloedsomloop van belang bij het transport van zuurstof in ons lichaam en ander voedingsstoffen die beschikbaar zijn voor onze lichaamscellen. Het lymfeafvoersysteem en de zweetklieren gaan efficiënter werken bij het verwijderen van afval producten uit het lichaam.

Als we nog even verder naar water kijken is volgens de Islam regenwater het beste en het meest subtiele. Het is goed tegen vele ziekten, want het is licht en heeft zegeningen.

Want Allah zegt zelf:

‘En Wij zenden water vol zegeningen uit de hemel neder….’ (Koran 50:9)

Voor onze geestelijke reiniging is woedoe ook zeer effectief. Het is verstandig om woedoe te verrichten als we ons boos voelen. Want, zoals men zegt, heeft het verkoelende en verfrissende effect van water invloed op de shaitan. De shaitan is gemaakt van vuur en kan daarom gedoofd worden door water.

Moge Allah mij vergeven wanneer ik fouten heb gemaakt en Allah weet het beste.


Bronnen:
“De Islam’ Ruquaiyyah Maqsood
Encyclopedie van de alternatieve geneeskunde Norman – Shealy
Reflexologie B. Crane
De geneeskunde van de Profeet J.A. as-Suyuti
Maandblad ‘Wij Moslims’ juli 2003

Yamina