(Houd rekening met rijstijd van in totaal 2 uren!)
Benodigdheden (voor drie kleine broden) :
500 gram bloem van harde tarwe of half-om-half gries van tarwe en bloem.
30 gram verse gist (of 2 dessertlepels droge gist).
ongeveer 3 dl. lauw water.
1 theelepel suiker
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel zout
bloem om te bestuiven
bakpapier
Zo maak je het :
Kuiltje maken in de bloem, de gist oplossen met wat van het lauwe water en de suiker en in het kuiltje gieten.
De olie en zoveel water toevoegen dat een soepel deeg gekneed kan worden, dan pas het zout erbij.
Een kwartier kneden (7 minuten in de kneedmachine op halve kracht). Onder een vochtige doek een uur laten rijzen bij kamertemperatuur.
Bestrooi het werkblad met bloem.
Het gerezen deeg in drie bollen verdelen. Door de bloem rollen. Uitdrukken tot ronde plakken van 2 cm dikte.
Op een bakplaat, bedekt met bakpapier, nog een uur laten rijzen onder een vochtige doek. Dan drie of vier keer inprikken met een punt van een grote vork, of met een zeer scherp mesje als volgt insnijden: 4 rechte sneden langs de rand, die elkaar bij de uiteinden kruisen.
Ongeveer 30 minuten bakken in de voorverwarmde oven van 225 graden Celsius. Het brood is dan goudbruin. Men scheurt het in punten.
Benodigdheden (voor drie kleine broden) :
500 gram bloem van harde tarwe of half-om-half gries van tarwe en bloem.
30 gram verse gist (of 2 dessertlepels droge gist).
ongeveer 3 dl. lauw water.
1 theelepel suiker
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel zout
bloem om te bestuiven
bakpapier
Zo maak je het :
Kuiltje maken in de bloem, de gist oplossen met wat van het lauwe water en de suiker en in het kuiltje gieten.
De olie en zoveel water toevoegen dat een soepel deeg gekneed kan worden, dan pas het zout erbij.
Een kwartier kneden (7 minuten in de kneedmachine op halve kracht). Onder een vochtige doek een uur laten rijzen bij kamertemperatuur.
Bestrooi het werkblad met bloem.
Het gerezen deeg in drie bollen verdelen. Door de bloem rollen. Uitdrukken tot ronde plakken van 2 cm dikte.
Op een bakplaat, bedekt met bakpapier, nog een uur laten rijzen onder een vochtige doek. Dan drie of vier keer inprikken met een punt van een grote vork, of met een zeer scherp mesje als volgt insnijden: 4 rechte sneden langs de rand, die elkaar bij de uiteinden kruisen.
Ongeveer 30 minuten bakken in de voorverwarmde oven van 225 graden Celsius. Het brood is dan goudbruin. Men scheurt het in punten.