Home/ Levensstijl / Recepten
KANEELBROODJES


Ingredienten:
Voor de vulling:
· 100 gram boter, zacht
· 1 theelepel gemalen kaneel
· 100 gram licht bruine suiker
· 100 gram Pecannoten, geroosterd en gehakt (zie beneden hoe te roosteren)

Voor het deeg:
· 375 gram bloem
· 1 theelepel bakpoeder
· 1 theelepel gemalen kaneel
· 25 gram witte basterd suiker
· 50 gram zachte boter
· 1 ei, losgeklopt
· 200 ml melk

Voor het glazuur:

· 75 gr poeder suiker
· 1.5 tot 2 eetlepels warm water


1 theelepel = 5ml
1 eetlepel = 15 ml1. Verwarm de oven voor op 230C. Beboter een 25 cm vierkant cakeblik en bestrooi met bloem.

2. Voor de vulling: klop de boter en de kaneel samen in een grote kom totdat het zacht is. Voeg de bruine suiker toe en klop tot het licht en luchtig is en voeg dan de gehakte, geroosterde pecannoten toe. Zet aan de kant (niet in de koelkast).

3. Voor het deeg: zeef het bloem, bakpoeder en kaneel samen in een grote kom. Voeg de basterdsuiker toe, daarna de boter. Gebruik je vingers door alles samen te wrijven totdat de mix op broodkruimels lijkt. Klop het geklutste ei en melk samen in een aparte kom, maak dan een kuiltje in de droge mix en giet daarin het grootste gedeelte van het vloeibare (hou 60ml apart).
Gebruik een hand met uitgestoken vingers (als een klauw), beweeg je hand rond in een richting (met de klok mee of tegen de klok in) totdat het deeg een samenhangend geheel wordt.
Giet de rest van het melk/ei mix erbij totdat je een zacht maar lichtelijk plakkerig deeg hebt.

4. Bolletjes maken: Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en stuif er ook een beetje bloem op. Gebruik een deegroller, rol het deeg uit tot een rechthoek van 35 x 25cm van 2cm dik.

5. Smeer de vulling over de hele rechthoek, met de brede kant voor je uit. Rol het deeg op van je af. Snij de rol 11 keer, zodat je 12 stukken krijgt van ieder 3 cm dik. Zet de stukken met de gesneden kant rechtop, met een kleine ruimte ertussen in het ingevette/bebloemde cakeblik.

6. Bak 10 minuten in de oven, verminder dan de temperatuur naar 200C en bak dan nog 25-35 minutes of todat het deeg gerezen is, goudbruin en gaar in het midden.
De stukken moeten een geheel zijn geworden.

7. Laat het blik 2-3 minutes staan voordat je het op een rek plaatst. Dan, wanneer het afgekoeld is, op een bord overbrengen.

8. Suikerglazuur maken: zeef de poedersuiker in een kom, voeg 1 eetlepel kokend water toe and mix goed, voeg nog een halve tot hele eetlepel toe indien nodig, totdat de glazuur zacht is maar niet te dun. sprinkel het glazuur over de bolussen.

Serveer tip: breek ieder bolletje af met de hand of snij in stukken.


Pecan noten roosteren: Om de pecan noten te roosteren: hak ze grof en spreid op een bakplaat, bak in een voorverwarmde oven op 230C in 4 minutes. Eerst laten afkoelen voordat je ze gebruikt.
Om de baktijd te verminderen, plaats de kaneelbollen los op een bakplaat, plaats ze verder uiteen dan in stap 5 beschreven. Bak 12-15 minutes tot goudkleurig bovenop en stevig aan de randen.