Home/ Levensstijl / Vraag en Antwoord
MEDICIJNEN EN DIEET

Vraag over medicijnen en dieet

Vraag:
Ik heb een ontsteking aan mijn lever en daar slik ik medicijnen voor, o.a. Prednison. Als bijwerking heb ik daar overgewicht van gekregen en hoge bloedsuikers.
Mijn vraag is of u mij advies kunt geven voor een goede voedselcombinatie of een dieet vanuit de Islam gezien.Antwoord:

As-salaam aleikoum,

Helaas, beste zuster, kan ik je niet volledig behulpzaam zijn inzake je verzoek. Ik ben namelijk niet medisch bevoegd om je een advies te geven voor wat je voeding betreft. Omdat jouw leverontsteking medisch behandeld wordt d.m.v. medicijnen e.d., geef ik jou het advies om contact op te nemen met een diëtiste. Zij zijn gespecialiseerd om dieten samen te stellen ten gunste van verschillende ziektebeelden, waaronder leveraandoeningen.
Wat wel mogelijk is, dat als je een dieet advies via een diëtiste hebt, dit samen met mij te toetsen aan de islamitische voorschriften. Je moet de medische beoordelingen vanuit de islamitische hoek benoemen als alternatieve geneeskunde hier in de westerse wereld. Net als Ayurveda, Homeopathie, Chinese kruiden geneeskunde etc. etc.
Wat ik je nu wel kan en mag adviseren is hoe je voor je eigen balans kunt zorgen in je dagelijks leven.

De Profeet (saw) heeft gezegd: ‘Je lichaam heeft recht op je’.

De Islam is een uitgebalanceerde manier van leven. Jezelf verwaarlozen of schade toebrengen aan je lichamelijke conditie door een roekeloze leefwijze, wordt in de islam verboden. Daarom zijn de volgende punten van de islam zo mooi. Als je hierop let, komt dat je lichaam ten goede, ongeacht je ziekte:
- goede eet- en drinkgewoonten,
- oefening werk en activiteiten,
- goede slaap- en rustperioden,
- reinheid en persoonlijk hygiëne.
Daarnaast werkt het doen van je gebeden ook heilzaam voor je lichaam en geest.

Sjafakiellah,

Yamina