NIET WAAR DE KINDEREN BIJ ZIJN

Niet waar de kinderen bij zijn!!!

Geschreven door: Ibrahim Bowers, .zawaj.com
Vertaald door: Team Moslima.nl

Vaak doen ouders of volwassenen dingen opzettelijk of onopzettelijk die een slecht voorbeeld geven aan hun kinderen en andere jongeren in hun omgeving. Hieronder geven wij hiervan enige voorbeelden en ook geven wij advies hoe we een goed voorbeeld voor onze jongeren kunnen zijn.

Een slecht voorbeeld geven aan onze kinderen
“Zeg maar dat ik er niet ben” roepen we naar onze echtgenoten en kinderen wanneer de telefoon gaat. Hoewel we het misschien niet doorhebben, hebben we zojuist een voorbeeld gegeven van liegen. Wanneer zij ons horen liegen, denken kinderen misschien dat het niet erg is om te liegen, want papa en mama doen het ook.
Wanneer we onszelf meer bewust zouden zijn van onze voorbeeldrol tegenover onze kinderen, hadden we deze fout kunnen voorkomen door onze echtgenoten en onze kinderen te vertellen dat we op dat moment niet in de gelegenheid waren om iemand te woord te staan, in plaats van te zeggen dat we niet thuis zijn. Of we zouden gewoon zelf de telefoon moeten opnemen. Maar we moeten nooit liegen.

Vele andere “kleine” dingen die we gedurende de dag doen, kunnen het slechte voorbeeld geven aan onze kinderen, soms zelfs zonder dat we ons dat realiseren. Wanneer we onszelf hier constant bewust van blijven, kan dit helpen om te voorkomen dat we sommige van deze fouten maken. Echter, er zijn bepaalde situaties in ons dagelijks leven waarin we hier extra alert op moeten zijn.
Hier volgen enkele voorbeelden:

Beloof nooit iets wat je niet waar maakt
We zouden bijvoorbeeld nooit moeten zeggen: “Ik zal een ijsje voor je kopen wanneer je lief bent”, wanneer we nooit de bedoeling hebben om een ijsje te kopen. Dit is ook liegen, en wanneer we dit doen zal een kind geen vertrouwen meer hebben in wat we beloven en zeggen.

Maak geen ruzie met je echtgenoot waar de kinderen bij zijn
Hoe moet het voor een kind voelen, wanneer ze zien dat hun vader en moeder tegen elkaar schreeuwen en zelfs elkaar slaan? Hoe verschrikkelijk moet dat voor hen zijn. En hoe weten zij hoe ze zich daarna moeten gedragen? Kunnen ze ooit weer dezelfde liefdevolle relatie hebben met hun vader en moeder nadat ze hebben gezien hoe zij elkaar hebben uitgescholden? Wanneer we de fout maken om in het bijzijn van de kinderen te ruziën of te bekvechten en we het laten weer goedmaken, moeten we er zeker van zijn dat we hier ook de kinderen bij betrekken. We moeten ons zelfs tegenover hen verontschuldigen voor ons onvolwassen en on-islamitische gedrag. Insha’allah zullen ze ons zelfs meer gaan respecteren, wanneer we toegeven dat we fout zijn geweest.

Maak nooit grapjes ten koste van iemand anders
Wanneer we zeggen: “He, kijk eens wat een rare man daar loopt! Ha, ha, ha “ zullen onze kinderen denken dat dit normaal gedrag is. Wanneer zij dan openlijk zelf iets slechts zeggen over iemand, waarvoor wij ons dan diep schamen, moeten we goed onthouden, dat wij degenen zijn die hen hebben geleerd om zich zo te uitten.

We moeten nooit roddelen

We moeten nooit roddelen of achter de rug van anderen slecht spreken over hen. Zelfs wanneer de slachtoffers van onze roddel ons niet kunnen horen, onze kinderen horen ons wel. Zijn zien ons, terwijl wij het dode vlees eten van onze broeders en zusters.

49:12. O, gij die gelooft! Vermijd in het algemeen verdenking want achterdocht is een zonde. En spioneert niet, noch belastert elkander. Lust iemand onder u het vlees van zijn dode broeder? Gij verafschuwt het zekerlijk. Vreest God voorzeker, God is Berouwaanvaardend, Genadevol"

Het kan de kinderen op verschillende manieren beïnvloeden. Ze kunnen simpelweg beginnen te geloven dat dit normaal gedrag is, of ze kunnen hun ouders om hun gedrag gaan verachten. Hoe dan ook, kinderen zullen negatief worden beïnvloed.

We zouden nooit verkeerde films moeten bekijken of luisteren naar verkeerde radioprogramma’s
Later, wanneer we onze kinderen vertellen niet te kijken naar geweld en erotisch getinte films op de tv, zullen ze ons zien als hypocrieten en zullen ze hun respect voor ons verliezen.

Als moslims, moeten we natuurlijk ons best doen om zo goed mogelijke mensen te zijn. Als moslim-ouders, moeten we zelfs nog meer ons best doen, omdat ons gedrag een grote impact zal hebben op het gedrag van onze kinderen nu en wanneer ze opgroeien.
Het is niet wat mama en papa zeggen, het is wat mama en papa doen.
Kinderen opvoeden is een zware verantwoordelijkheid. Wanneer we willen slagen, moeten we hen opvoeden met zowel woord als daad.
Als mensen zullen we waarschijnlijk in sommige gevallen fouten maken, maar alsjeblieft: NIET WAAR DE KINDEREN BIJ ZIJN!!!!!