HOOFDDOEK VERKLARENIk moet elke dag mijn hoofddoek verklaren en verantwoorden

Geschreven door: Rachida El Masoudi

Ik verbaas me nog steeds over de vele dingen die ik hoor met betrekking tot de hoofddoek. De hoofddoek mag niet meer gedragen worden. Een duidelijke en heldere reden hiervoor heb ik nog niet gehoord. Ik vraag me af, wat voor kwaad een vrouw doet door een hoofddoek te dragen.

Ik hoorde eerst dat een vrouw met hoofddoek onmogelijk geëmancipeerd kan zijn, dit is een fabeltje. Waarom zou een vrouw niet geëmancipeerd kunnen zijn met een hoofddoek? Als je in het woordenboek kijkt bij emancipatie zie je als betekenis: het volwaardig kunnen functioneren in de maatschappij! Ik zie niet hoe dit niet kan samengaan met een hoofddoek. Waarom zou een hoofddoek emancipatie kunnen belemmeren?

Laat ons als moslimvrouwen in onze waarde. Waarom wordt er niet gekeken naar de vele succesverhalen en positieve kanten van vrouwen met een hoofddoek? Er is een grote opkomst van hoogopgeleide moslimvrouwen en er is ook een grote opkomst van hoofddoekdragende moslimvrouwen. Waarom blijven mensen dit zien als een contrast? Ik draag een hoofddoek en probeer daarbij zoveel mogelijk naar de regels van de islam te leven. Ik voel me nog niet vrij in mijn doen en laten, omdat de maatschappij mij als slachtoffer ziet. Ik moet elke dag mijn hoofddoek verantwoorden en verklaren. Ik zie niet de hoofddoek als belemmering maar de houding van mensen om me heen. Accepteer dat moslimvrouwen ervoor hebben gekozen om zo te leven.

Ik begrijp de ophef niet, eerst werd er "geklaagd" dat de moslimvrouw geen vrijheid heeft en zich niet ontwikkelt, de moslimvrouw bleef thuis en studeerde niet. Nu zie je een opkomst van hoogopgeleide moslimvrouwen, die verder studeren en willen werken en die worden belemmerd door mensen die vinden dat je niet kan werken met een hoofddoek. Een hoofddoek is geen petje die je draagt voor de lol. Een hoofddoek heeft een religieuze betekenis, en is van grote waarde voor de vrouwen die het dragen. Het word tijd dat men dat accepteert. Hou op met kijken naar de buitenkant maar oordeel naar de prestaties van die vrouwen. Vrouwen hebben zolang gestreden om gelijk behandeld te worden, om ook het werk te kunnen doen dat ze willen doen. Is het nu zover gekomen dat wij moslimvrouwen opnieuw voor die rechten moeten strijden.