Het zijn de kleine dingen ....

Het zijn de kleine dingen die het doen

"Er is voor het verrichten van het goede geen andere beloning dan het goede"
(Koran hoofdstuk 55 vers 60)

Tijdens de Ramadan is onze dagindeling voor velen in grote lijnen anders dan de overige maanden van het jaar. We hebben onze Iftar en Suhur in de late uren van de avond en vroege ochtend.
We slapen in 'stukjes' in plaats van een flink aantal uren achter elkaar. We hebben nu meer tijd op tijden waar we normaal gesproken druk zijn in de keuken of elders.
We zijn nu meer bezig met het voeden van onze spirituele zingeving.
En misschien denken we wel na over het afgelopen jaar of kijken we naar de toekomst en maken ons plan voor het komend jaar.

Maar kijk ook eens in het NU. Kijk eens om je heen. Naast de tijd van zelfreflectie kun je misschien door middel van een klein gebaar een groot verschil maken voor iemand in je omgeving.
Het kost je (bijna) niets en neemt weinig tijd maar het maakt een groot verschil.

Bijvoorbeeld naar je ouders
Bedank je moeder voor al haar liefdevolle zorgen voor jou. Ze staat dag en nacht voor je klaar, met een hart vol moederliefde. Laat haar weten hoe zeer je dat waardeert.
Vraag aan je vader wat je voor hem kan doen om zijn dag (nog) beter te maken. Of luister naar hem als hij praat over dingen wat hem interesseert.

Naar je broers, zusters en overige familieleden
Vraag aan je broers en/of zusjes of je hen kunt helpen met bijvoorbeeld hun huiswerk of toon belangstelling voor de dingen waar ze mee bezig zijn en geef ze complimentjes.
Bezoek eens extra je opa en oma en luister naar hun verhalen over vroeger. En vraag vooral de dingen die je zo graag wilt weten. Opa's en oma's hebben een schat aan levenservaring waar we veel van kunnen leren.
Laat je overige familieleden en vriendinnen weten dat je aan ze denkt. Stuur eens een (zelfgemaakt) kaartje of via social media een berichtje naar je tante, nichtje of vriendin. Laat ze weten hoeveel ze voor jou betekenen.

Naar je man en kinderen
Naast al het zorgen wat je al voor ze doet doe eens iets extra's. Bijvoorbeeld een leuk berichtje in de broodtrommel van je kind. Of geef eens een extra knuffel en vertel aan ze dat je van ze houdt.
Stuur je man eens een berichtje met "ik hou van je en ik waardeer je voor alles wat je doet

Naar je buren
Zend ze eens mooie bloemen of maak je favoriete gerecht, speciaal voor hen.
Misschien een extra bezoekje bij een buurvrouw die eenzaam is.
"Als je soep klaarmaakt, voeg dan water toe en geef (een deel) aan je buren."
(Deze overlevering is overgeleverd door Abu Dharr (moge Allah tevreden met hem zijn) van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) en staat vermeld in Muslim.)

Voor de dieren om ons heen

Zet een bak met water in je tuin of balkon voor de vogels. (zij vasten niet)
Doe tasbih (prijzen van Allah) als je buiten loopt. Bomen, insecten, alle natuur om ons heen zal hiervan genieten.

De ideeën zijn eindeloos en wellicht heb ik je wel op een idee gebracht.
Abu Dharr (moge Allah tevreden met hem zijn) leverde deze woorden over van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem): "Vrees Allah waar je ook bent en laat een goede daad een slechte daad opvolgen, zodat deze haar (de slechte daad) uitwist en ga met de mensen om op een goede wijze."
(De hadith staat in Tirmidhi vermeld en in de 40 hadith van Nawawi, nummer 18.)

Geloof in de belofte van Allah, heb compassie, bid met je hart en investeer in kleine dingen die het doen tijdens deze gezegende heilige maand.

Yamina
Leefstijlconsulente
Voor meer artikelen van Yamina klik hier