MOOIE RAMADAN

8 manieren om deze Ramadan heel mooi te laten zijn

Uit : www.soundvision.com
Vertaald vanuit het Engels door : Team Moslima1. Duah

Vraag Allah of Hij dit de beste, mooiste en meest inspirerende Ramadan kan maken die je ooit gehad hebt. Alleen Hij kan dit laten gebeuren en als je compleet op Hem vertrouwt, dan is dit de stap in de goede richting om je geest en stemming klaar te maken voor Ramadan.

2. Stop je gedachten en zet uit die...

TV, internet, radio, mobiele telefoon, pieper, iPod, etc. Nee, niet de hele dag maar voor ten minste 10 minuten per dag. Zoek een rustige plaats, sluit je ogen en concentreer je op Allah. In het begin, zal je geest bezig zijn met nutteloze en niet- zo-nutteloze informatie in je hoofd, maar dwing jezelf om het denken tot drie dingen te beperken in deze paar minuten :
a. Allah;
b. Jouw doel in het leven en jouw bedoeling in het leven;
c. Ben je bewust aan het leven ?

Doe dit iedere dag van de Ramadan, als je kunt . Als dat niet mogelijk is, probeer het dan tenminste om de dag te doen.

3. Bestudeer (het leven van ) grote moslims

Naast informatie over onze profeet saws, lees ook eens een boek of luister een tape, c.d. of dvd over de grote geleerde en andere belangrijke moslims. Het is prachtig om te zien hoe zij tegenslagen overwonnen en hun kracht en geloof behielden tegen alle moeilijkheden in. Echt een oppepper voor je optimisme!

4. Zoek "contact" met de Koran

De Koran is een belangrijke wijze van Allah om Zich tot ons te wenden. Het is de belangrijkste "sleutel" tot spirituele verdieping. Probeer deze Ramadan op een nieuwe manier de Koran te bekijken. Als je al regelmatig de Koran leest, kun je bijvoorbeeld je aandacht richten op een bepaald thema, of een bepaalde surah die je lang niet hebt gelezen en dit helemaal "uitpluizen" Als je niet regelmatig Koran leest, probeer dan eens iedere dag 5 minuten te lezen, beginnend vanaf de pagina, die je op dat moment openslaat.
Vervolgens, kun je proberen om een koran dagboekje bij te houden met daarin je gedachten, vragen, etc, over dat wat je hebt gelezen.

5. Zorg voor anderen

Of het nu iemand is die ver weg van zijn familie is, een persoon die problemen heeft met echtgeno(o)t(e) of kinderen, of een mede-student, die met studie worstelt:
doe deze ramadan extra je best om anderen te helpen. De baraka die je hiervan krijgt is het "werken" waard !

6. Voed de hongerigen

Terwijl jij vast, doe vrijwilligerswerk in een gaarkeuken, of help bij het uitdelen van voedsel of maak voedselpakketjes die je aan bedelaars kunt geven onderweg naar school of werk (als je in een grote stad woont).

7. Geef een levenslange slechte gewoonte of karaktertrek op

Vraag jezelf wat jou karakteriseert. Beslis dan wat het slechtste is: is het opvliegendheid, arrogantie, luiheid ? Wat het ook is, gebruik deze ramadan om hier een eind aan te maken. Doe het tegenovergestelde van deze gewoonte of karaktertrek, iedere dag tot aan het einde van de ramadan. Dan zul je, insja Allah verbaasd zijn over de positieve verandering die zich in je heeft voorgedaan.

8. Gebruik die nachten...

De laatste 10 nachten worden niet voor niets hele belangrijke nachten genoemd. Gebruik deze waardevolle nachten dan ook voor echt en vanuit je hart komende duah en zelf-analyse, reflectie en serieuze overdenkingen.

Een gezegende ramadan gewenst !