Home/ Levensstijl / Artikelen
BEWEGING

De elementen van gezondheid: Beweging


Door: Yamina Amfra

Waarom is bewegen nu zo belangrijk?

Zoals ik al aangaf in mijn artikel over de elementen van gezondheid, wil ik het nu hebben over bewegen.

We hoeven tegenwoordig de krant of een tijdschrift maar open te slaan of er staat wel weer een artikel in over bewegen. Zelfs op de t.v. zijn er dagelijks programma’s die ons moeten inspireren om vooral meer te bewegen.

Als we teruggaan naar de jaren vijftig, was lichaamsbeweging een heel normaal verschijnsel. Het dagelijks leven van een (huis)vrouw uit die tijd bestond uit veel lichamelijke arbeid. Toen was er nog geen wasmachine, droger, stofzuiger, magnetron, etc.etc.
Velen onder jullie hebben misschien banden met het buitenland waar het nog heel normaal is dat vrouwen hun was in de rivier wassen en nog nooit een stofzuiger hebben gezien!. In die gebieden is het misschien nu nog zelfs zo, als dat het bij ons was in de jaren ’50.

Ook de Koran beveelt werk en activiteit aan en keurt passiviteit af. De Profeet (vzmh) bad tot Allah om hem tegen luiheid te beschermen. Hij sportte zelf regelmatig. Aan de andere kant mag lichaamsbeweging geen doel op zich worden in de Islam. Het lichaam behoort in conditie gehouden te worden uit oogpunt van gezondheid, niet uit cosmetisch oogpunt.
De Profeet (vzmh) zei:
‘Allah kijkt niet naar jullie lichaam en jullie uiterlijk, maar
naar jullie harten en naar jullie daden.’
(overgeleverd door Muslim)

Wat ook belangrijk is dat we in goede conditie blijven voor het soepel en gemakkelijk uitvoeren van onze handelingen bij de salat en als we op Hadj gaan.

Naast het religieuze aspect van bewegen is onze algehele gezondheid van groot belang. Inactiviteit is vaak mede de oorzaak o.a. hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker, suikerziekte etc. Maar helaas zitten vele mensen gevangen in de vicieuze cirkel van te weinig lichaamsbeweging en zich niet lekker voelen. Ze voelen zich niet lekker omdat ze te weinig bewegen en ze bewegen te weinig omdat ze zich niet lekker voelen. Hoe doorbreek je zo’n situatie? Of hoe kun je in je dagelijks leven meer activiteiten inbouwen zodat je lichaam fit blijft zonder al te intensief te sporten?
Allereerst gaat het om continuïteit. Elke dag een goed gedoceerde dosis activiteit. Het ligt heel sterk aan je dagelijkse bezigheden, conditie, leeftijd, eventuele ziekten hoe je hiermee het beste kunt omgaan.
Bijvoorbeeld, hoe ga je naar school of naar je werk? Neem je de bus/trein/auto of ga je met de fiets of lopend?
Ben je de hele dag thuis en ben je bezig in huis en/ of breng je de kinderen naar school?
Kortom iedereen heeft een andere dagindeling.
Probeer uit je dagelijkse activiteiten voordeel te halen wat je gezondheid ten goede zal komen.
Dit begint met een goede nachtrust, een goede balans tussen rust en activiteit.
(zie ook het artikel over ‘Rust en Slaap’)
Onze eerste activiteiten s’ochtends is onze woedoe en gebed. Na het gebed kun je misschien nog wat oefeningen doen om je gewrichten ‘los’ te draaien. Verder is het belangrijk om een passend oefenprogramma te maken voor jezelf om je lichaam fit te houden. Een oefenprogramma wat past bij je leeftijd, gewicht, conditie en gezondheid.

De Profeet Mohammed (vzmh) ging soms paardrijden met zijn vrouw Aisha (moge Allah tevreden over haar zijn) en zelfs hardlopen (overgeleverd door Ahmed en Abu Da’ud).
De Profeet stimuleerde zijn volgelingen in zijn tijd om aan boogschieten, paardrijden en zwemmen te doen. Dit was omdat men dan in goede conditie zou zijn in tijden van strijd voeren met eventuele tegenstanders.
Voor ons, als vrouwen, kunnen we er zeker van uitgaan dat sport voor ons toegestaan is mits er geen islamitische voorschriften overschreden worden. Dat is niet altijd eenvoudig. In deze maatschappij is gemengd sporten heel normaal maar voor ons als moslima, is het niet de gewoonte dat we naast een man op de loopband staan.
Beter is misschien om thuis te sporten. Het vergt enige dicipline en doorzettingsvermogen, maar het gaat uiteindelijk om onze gezondheid!
En als het om onze gezondheid gaat, hebben we in deze een verplichting tegenover Allah, zoals blijkt uit de volgende hadith:
‘De eerste vraag die de aanbidder op de Dag der Opstanding
over de genoegens van de wereld gesteld wordt is: ‘Heb ik geen gezond lichaam gegeven? En de volgende: ‘Heb ik je niet met koel water gelaafd?’
(overgeleverd door At-Tirmidhi)

Op een mini trampoline, stepper, springtouw of met gewichtjes kom je al een heel eind, en je hoeft de deur niet uit. Wel belangrijk is dat je met zorg omgaat met deze hulpmiddelen, zeker met kleine kinderen in de buurt. Voor hen kunnen deze attributen groot gevaar opleveren.
Op een mini trampoline kun je joggen, op een stepper steppen, met een springtouw uiteraard touwtje springen, en met gewichtjes je spieren sterker en strakker maken. Genoeg om jezelf in conditie te houden. Alleen, continuïteit in het bewegen is van groot belang. Om de dag een serie oefeningen met of zonder materiaal en elke dag voldoende bewegen bij het huishouden, lopend of fietsend de boodschappen doen en bijvoorbeeld de kinderen uit school halen. Naar school en/of op de fiets of een halte eerder uitstappen. Traplopen in plaats van de lift etc. etc. het helpt allemaal om jezelf fit te houden.
Je zult merken dat je met een goed beweegplan weer extra energie krijgt.

Teveel sporten daarentegen zal je juist extra vermoeien. Daarom is het belangrijk om om de andere dag te sporten en niet elke dag. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na een sportactiviteit. En juist in deze rust fase boek je vooruitgang in spieropbouw en conditie. Nogmaals continuïteit is het aller belangrijkste, en daar is doorzettingsvermogen voor nodig.
Bekijk jouw hoeveelheid ‘dagelijks bewegen’ eens kritisch en maak een plan voor jezelf.
Lukt het je niet, kun je me altijd om advies vragen.

Nogmaals, het is onze plicht om onze gezondheid te bewaken !!

Succes!

Moge Allah mij vergeven wanneer ik fouten heb gemaakt, en Allah weet het beste.Geraadpleegde bronnen:
De Edele Koran vertaald door Dr. SofjanS. Siregar, Uitgegeven door ICCN
Islam de Natuurlijke Weg Abdul Wahid Hamid
Het handboek voor Moslimvrouwen Huda Khattab, Vertaald door: Yusra Nemeth en Aisha Boukhris
Een leven lang fit deel 2 H.M. Diamond

Yamina