Home/ Levensstijl / Artikelen
EEN EURO RAMADAN

Uitdaging: Ramadan voor 1 euro per dag
Vrij vertaald: door Team Moslima.nl
Oorsprong: Soundvision.com
augustus 2010


Meer dan een miljard mensen moeten wereldwijd rondkomen van minder dan 1 euro per dag. En dat bedrag geldt niet alleen voor voedsel.
Om het in praktische Ramadan terminology te stellen; er zijn Moslims, overal ter wereld, die overleven op iftar en suhoor maaltijden die zowel, simpel, goedkoop als beperkt zijn.
Diegenen van ons die gezegend zijn met een tafel vol gevarieerd voedsel, wanneer we ons vasten verbreken, staan daar wellicht niet bij stil. Misschien denken we dat we het recht hebben ons vol te eten. Maar voor velen bestaat deze keuze gewoonweg niet.

Terwijl er zoveel honger in de wereld is, is 20 procent van de wereld bevolking obese. In Nederland heeft op dit moment 46 procent van de volwassenen overgewicht en 11 procent wordt gezien als obesitas (cijfers: project Convenant overgewicht, november 2009).
Dat is omgerekend 70.000.000 kilo vet te veel, alleen al in Nederland (we schrijven opzettelijk de 70 miljoen uit, zodat het ook net zo groot lijkt als het is).

Deze Ramadan willen we u uitnodigen om een uitdaging aan te gaan; probeer uw uitgaven aan voedsel voor iftar en suhoor, per persoon, zoveel mogelijk te beperken en zo dicht mogelijk bij die ene euro te komen.
Dat is niet zo moeilijk als het lijkt
Wanneer u dit kunt doen als een familie dan kan alles wat u als familie bespaart, gedoneerd worden om honger in uw buurt en in de wereld te bestrijden.
Leg iedere dag het bespaarde geld apart en kies samen een goed doel waar u het geld aan wilt geven, bijvoorbeeld uw lokale voedselbank.
Wanneer het niet lukt om dit een hele maand vol te houden, probeer het dan voor een week, of ten minste een weekend in deze gezegende maand.
Bedenk dat dit een tijd is waarin er van ons verwacht wordt; honger te ervaren, aan goede doelen te geven, een beter karakter te ontwikkelen en bovenal God dankbaar te zijn.

De maand Ramadan, waarin een hongergevoel een betere verbinding met God's shepping en met de Schepper Zelf tot stand zou moeten brengen, is verworden tot een marathon eetfestijn. Het is ondermijnend. Diegenen die koken worden overbelast en hebben niet eens genoeg energie over om extra aanbidding te verrichten, wat juist is aangeraden tijdens de Ramadan.

Er bestaat geen Hadith over een eetfestijn tijdens iftar. Gedurende het leven van onze Profeet Mohammed, (vrede en zegeningen met hem) en zijn metgezellen (Moge Allah tevreden zijn met hen allen) is er geen Sunnah of Hadith overgeleverd over eetfeesten of zelfs speciale gerechten voor de iftar. Het festijn behoort tijdens Eid te worden gevierd aan het einde van Ramadan, en niet aan het einde van iedere vastendag.
De Profeet spoorde ons aan om slechts een derde van onze magen met eten te vullen tijdens normale dagen, en at hij zelfs nog minder tijdens Ramadan.

Houd een familiebijeenkomst voordat Ramadan begint en stel een simpel menu samen.
Zet dat fornuis uit! en verdeel de last van voedselbereiding onder elkaar.

Suhoor opties
Voorbeelden om toe te passen bij de Suhoor:
 • Eet van alles de helft van wat u gewend bent.
 • Eet volkoren producten
 • Eet bij de Suhoor de restjes van de avond daarvoor
 • Denk ook eens aan havermoutse pap met een beetje melk of water
 • Eet ook geregeld een gebakken ei. Eiwitten zorgen namelijk lang voor een verzadigd gevoel.
 • Sla de Suhoor niet over. De Profeet, vrede zij met hem, vroeg ons suhoor niet over te slaan. Eet slechts een beetje, zoals hij deed en hou het simpel zoals hij altijd deed. Allahumma Salle Ala Mohammed.
Iftar
Iftar behoort geen eetfestijn te zijn. Deel iftar niet op in snacks gevolgd door een avondmaaltijd. Beperk u tot één eetsessie. Wanneer u verkiest om te bidden zodra het tijd is, verbreek dan het vasten met één dadel of slechts met een glas water. En eet dan na het gebed uw maaltijd.
Het is belangrijk om variatie aan te brengen terwijl men het simpel houdt tijdens de iftar. Probeer de iftar te beperken tot slechts een hoofdschotel per avond. Of neem in plaats van de hoofdschotel een keer per week verschillende kleinere snacks.

Iftar opties
Voorbeelden om toe te passen bij de Iftar, Maak voordat u gaat eten met uzelf de bewuste afspraak dat:
 • U de helft eet van wat u normaal gewend bent;
 • U langzaam en met aandacht voor de maaltijd eet;
 • Indien er meerdere gerechten zijn, u van alles niet meer dan een of twee eetlepels neemt;
 • U frisdranken of water in flessen vermijdt. Neem gewoon leidingwater.

Iftar feestjes
Iftar feestjes zijn een belangrijk onderdeel geworden van de Moslim cultuur (wij schrijven hier opzettelijk moslim cultuur en niet Islam), waar helaas het volgende vaak wordt aangemoedigd:
- Te veel voedsel;
- Te veel voorbereidings tijd;
- Aandringen dat de gasten meer opscheppen, soms erg opdringerig;
- Overeten;
- Verspilling van voedsel.
De Profeet moedigde ons aan om elkaar uit te nodigen voor iftar en hij was een zeer vrijgevig man. Hij is niet altijd arm geweest. In het begin was hij getrouwd met de rijkste vrouw in Mekka en in het latere deel van zijn leven had hij genoeg geld om gedurende zijn laatste hadjj meer dan 70 kamelen te offeren. Maar hij koos ervoor om eenvoudig te leven en minder te eten.
Een iftar feestje moet de Profeet en de geest van Ramadan niet provoceren.

Een paar tips voor tijdens iftar feestjes, om toch dichtbij die ene euro uitgave te blijven:
 • Sluit als laatste aan in de rij voor het eten. Het biedt meer tijd om te praten zonder te eten. Het brengt de tijd voor Isha dichterbij zodat de gastheer/vrouw geen tijd heeft om op een tweede keer opscheppen aan te dringen;
 • Neem slechts de helft van wat u van plan was te eten. Dan hebt u nog ruimte voor wanneer de gastheer/vrouw toch nog aandringt;
 • Maak Ramadan en vasten het onderwerp van gesprek aan tafel, in plaats van onzinnige onderwerpen. Er is niets mis met het bespreken van de Profeet zijn levensstijl en eetgewoontes. Er is niet mis met het spreken over honger in de wereld en hoe 15 miljoen Moslim vluchtelingen leven.
Nog meer tips
Sla vlees een keer over.

Vlees is in de meeste gevallen duurder dan ander voedsel. Wanneer het weggelaten wordt in een maaltijd zal de prijs van de maaltijd gelijk een stuk lager worden. Een beperkte vleesconsumptie schijnt ook veel gezonder te zijn. Wanneer u het niet compleet kunt weglaten, omdat het aangeboden wordt tijdens een iftar feestje, neem dan slechts een klein stukje of neem alleen jus.
Vermijd kant en klare maaltijden en uit eten gaan.
Dit is bijna altijd duur, dus beter om helemaal te vermijden. In ieder geval toch al niet erg gezond.
Eet meer fruit en groenten.
Niet alleen noodzakelijk om een optimale gezondheid te behouden, maar ze zijn ook veel goedkoper dan vlees of voorbewerkt en voorverpakt voedsel. Diepvries fruit en groente zijn helemaal geen slecht alternatief, goedkoper dan vers maar wel met alle vitamines.
Leuke link: 10-healthy-foods-under-1-dollar (Engels)
Eet bonen en linzen.
En hier vind u een groot assortiment aan verschillende soorten. Experimenteer en vind uw smakelijke, rijk aan proteïnen, goedkope maaltijd.
Lekkere yoghurt
Yoghurt is goedkoop, maar calciumrijk en lekker. Op zichzelf al, maar voeg fruit toe voor een smoothie (zie onze smoothie recepten)
Echter het kan prijzig zijn. Probeer eens zelf yoghurt te maken
Water, water, water
De Profeet koos water wanneer hij zijn vasten verbrak. Niet eens melk, zijn favoriete drank.
Water is niet alleen gratis, maar is een alternatief dat aanvult wat uw lichaam nodig heeft om te overleven na een lange dag vasten.
Frisdrank bevat te veel suiker en is ook nog eens duur.
Sla de Shawarma over
….. en kies voor verschillende soorten noten voor de noodzakelijke proteïne, of eieren (om de andere dag).
Voeg goedkope pasta, rijst en/of andere deegwaren toe
Dit brengt de maaltijd in balans en zorgt voor belangrijke koolhydraten.
Neem wel de volkoren variant, omdat deze langzamer verteren en meer vitamines bevatten dan de witte soorten pasta, rijst etc.
Slim boodschappen doen
Doe de boodschappen eens aan het eind van de dag. Vaak zijn de producten in de supermarkt of op de markt sterk verlaagd in prijs.
Dit met oog op de houdbaarheid van de producten.
Vitamines
Mocht u bang zijn de noodzakelijke vitaminen niet binnen te krijgen tijdens deze dagen, dan kunt u altijd kiezen om een multivitaminen-supplement te nemen.

Onze intenties zouden tweevoudig moeten zijn tijdens deze 1 euro Ramadan
1)
Allah te behagen door de weg van onze Profeet te volgen, door meer te delen en minder te consumeren door eenvoudig te leven.
2) Een hogere graad van betrokkenheid te ontwikkelen met die, meer dan een miljard, mensen die bijna elke nacht met honger moeten gaan slapen.

Een Aziatische geleerde zei eens, dat men eerst een goed mens moet worden voordat men ooit een goede moslim kan worden.
Ramadan kan ons helpen om betere Moslims te worden om zo de tweedelige geloofs test te doorstaan, die door God in de Koran wordt vermeld. Deze vereist een betere verbinding met God's schepping door te helpen en een betere verbinding met God door aanbidding:

In de naam van God, de erbarmer, de barmhartige.
Heb jij hem gezien die de godsdienst loochent?
Dat is hij die de wees wegduwt en die er niet op aandringt de behoeftige voedsel te geven.
En wee hen die de salaat bidden die hun salaat veronachtzamen,
die vertoon willen maken en die de hulpverlening weigeren.
107:1-7

Dat Allah ons leven mag geven zodat wij Ramadan mogen zien en deze maand mogen gebruiken als een oefening in eenvoudig leven, minder consumeren en meer delen, zoals onze Profeet, Vrede en Zegeningen met hem.
Amien