Home/ Levensstijl / Artikelen
KOEL WATER

Het Koele water tijdens Ramadan

Door Yamina

Ook al wordt Ramadan zo langzamerhand een zomerse aangelegenheid, is dit nog geen reden om de vastenmaand als ‘zwaar’ te ervaren.
Met de juiste intentie voel je de kracht en beleef je de impact van deze zeer belangrijke maand.
Het is verstandig om je hier goed op voor te bereiden, zodat je lichaam kan wennen aan het nieuwe ritme tijdens de korte nachten en lange dagen van de vastenperiode.

Ons lichaam bestaat voor circa 75% uit water.
Als dit percentage maar 2% minder zou zijn, krijgen we al uitdrogingsverschijnselen en kun je last krijgen van een of meerdere van de volgende symptomen:
- vermoeidheid -trage stofwisseling
- slechte bloedcirculatie -slechte weerstand
- infectie aan de urinewegen -opeenhoping van gifstoffen
- hoge bloeddruk -tragere denkprocessen
- hoofdpijn -stress
- pijnlijke gewrichten -gewichtstoename
- rugpijn -maag- darmstoornissen

Zodra de vochtbalans in je lichaam in balans is, zullen deze klachten normaliter weer verdwijnen.

Hoeveel vocht raak je per dag kwijt en hoe vul je dit weer aan?
Je moet per etmaal (24 uur) minstens een halve liter plassen om de afbraakstoffen uit je lichaam te verwijderen. Verder adem je 0,4 liter water uit, je raakt 0,2 liter kwijt met de ontlasting en als je bijvoorbeeld zittend werk doet (weinig fysieke inspanning) en het niet te heet is verlies je een halve liter als transpiratie.
Bij elkaar is dat 1,6 liter per etmaal.
Het eten van een dag bevat ongeveer 0,85 liter water en het verbranden van dat eten in je lichaam 0,35 liter water. Om niet uit te drogen moet je dus minstens 0,4 liter oftewel 3 glazen water drinken, dan is die 1,6 liter die je verliest weer aangevuld.
Uiteraard zal dit meer zijn naarmate je fysieke inspanning stijgt.
Nu kun je ’s avonds veel gaan drinken, alleen kunnen wij geen vocht opslaan in onze darmen en plassen we wat we teveel gedronken hebben gewoon weer uit.

Door de 70/30 regel toe te passen, doe je het maximale om je vochtbalans zo optimaal mogelijk te houden.
Wat is de 70/30 regel?
De 70 staat voor 70% groenten en fruit en 30% uit brood, rijst, pasta, vlees, vis etc.

Kies tijdens de Ramadan voor ‘hele voeding’. Voeding die nog volledig zijn waardevolle vitamines en mineralen bevatten.
Bijvoorbeeld zelfgemaakte soep met verse ingrediënten is een prima gerecht voor zowel de vochtbalans als de waardevolle voedingsstoffen.
Wees matig met snoep, koek, gefrituurde gerechten, zoet, zout en vette voeding. Dit heeft namelijk directe invloed op je conditie. De snelle suikers in snoep en koek zorgen voor een snelle energie kick maar korte tijd later zul je je suf en lusteloos voelen.
Vette en gefrituurde gerechten kunnen je een ‘zwaar’ gevoel op je maag geven en veel energie van je vragen om deze gerechten te verteren, waardoor je je ook weer suf en lusteloos zal gaan voelen.
En te zoute gerechten zullen je vraag naar vocht alleen maar vergroten.
Wees ook matig met koffie en thee. Deze dranken zetten de nieren aan tot een grotere urineproductie en leiden zo tot vochtverlies.

Frisdranken bevatten weer veel calorieën en de meeste light frisdranken zijn gezoet met kunstmatige zoetstoffen, welke een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Wist je trouwens dat een liter frisdrank 20 klontjes suiker bevat?

We kunnen weken zonder voedsel, maar vocht is, net zoals zuurstof, voor ons van levensbelang.
Zonder vocht zouden we binnen enkele dagen sterven.

Samengevat kunnen we zeggen dat waterrijk voedsel zoals alle soorten groenten en fruit de hoofdingrediënten behoren te zijn tijdens onze vastenperiode. En dat water het beste is dat je kunt nemen en matig moet zijn met frisdrank, koffie en thee.

Mocht je na een goede voorbereiding, de juiste intentie en spirituele balans toch nog een moeilijk moment ervaren, denk dan aan de ‘neerwaartse vergelijking’.
Hierbij denk je aan iemand die het veel moeilijker heeft dan jij. Niet om daarvan te genieten maar om te beseffen hoeveel jezelf eigenlijk wel hebt. Wij mogen na het Maghreb (avond) gebed gewoon weer eten en drinken, en is alles in overvloed aanwezig.

Laat dit voor ons een wijze les zijn en moge Allah ons vasten belonen.

Alvast een gezegende Ramadan toegewenst, insha Allah.

Yamina
(aug. 2009)

Geraadpleegde bronnen o.a.: De Droogte Van De Ramadan publicatie van Prof. Dr, Martijn Katan (25-08-2008)
Your Body’s Many Cries For Water van Dr. F. Batmanghelidj

Lees ook:
Afvallen in Ramadan
Adviezen voor een energierijke Ramadan