Home/ Levensstijl / Artikelen
LIEFDE

Elementen van Gezondheid: liefde

Door: Yamina Amfra

Zoals ik al aangaf in mijn artikel over de elementen van gezondheid, wil ik het nu hebben over liefde.

Als je naar de definitie van het woord liefde kijkt in bijvoorbeeld de Dikke van Dale, dan staat daar: "Liefde is warme genegenheid, gehechtheid aan een persoon of zaak"etc. etc.
De meeste boeken, hedendaagse muziek, gedichten gaan over de liefde. Liefde in alle soorten vormen die je maar kunt verzinnen.
Over dit soort liefde gaat dit artikel niet. Liefde kun je namelijk onderscheiden in een aantal gradaties. Liefde is dynamisch uitdagend en houdt je scherp. Liefde is ook iets waar je aan kan werken zodat je spiritueel kunt groeien.

Het woord liefde is populair tegenwoordig, het wordt voor alles en nog wat gebruikt. Maar is liefde wel zo eenvoudig ? In deze westerse maatschappij verbindt men de liefde vaak aan materie. Men voelt zich daar kennelijk tevreden mee en blijft op die manier zijn of haar oppervlakkige leven leiden.
Dit wordt duidelijk als je tegen deze man of vrouw zou zeggen: " Ik hou van Allah".
Op jouw reactie zal misschien wat lacherig gereageerd worden en weet men zichzelf geen houding te geven.
Doe je dezelfde uitspraak bij een mede gelovige, dan krijg je een geheel andere reactie .
De liefde voor Allah verbindt jullie op dat moment zonder dat je nog maar iets hoeft uit
te leggen.

De volgende hadith sluit hier mooi op aan: De Profeet (vzmh) heeft gezegd: ''Het is eer genoeg voor degenen die van elkaar houden omwille van Allah, zowel mannen als vrouwen, om te weten dat hun Almachtige Heer voor hen zal zorgen op de Dag des Oordeels. Hij zal zeggen:
''Waar zijn degenen die van elkaar houden omwille van mijn Glorie?
Vandaag zal Ik hen schaduw bieden in Mijn schaduw op de Dag dat er geen schaduw is behalve de Mijne'' (overgeleverd door: Muslim)

Deze liefde is de hoogste gradatie gebaseerd op het geloof in Allah. Het is een onvoorwaardelijke liefde voor alles wat leeft, naast en met ons. Van flora en fauna tot aan onze medebroeders- en zusters, ongeacht status en ras. Maar ook, als moslims, is het onze plicht onze liefdevolle licht te laten schijnen over onze medemens met een andere religie, ongeacht status of ras. En ook al krijgen we niet altijd diezelfde liefdevolle gevoelens van onze medemens terug, is het toch onze plicht deze liefde zelf wel te tonen. Door bijvoorbeeld het helpen van je medemens wanneer deze eenzaam, ziek, oud of hulpbehoevend is. Toon je liefde en vriendelijkheid welke je voelt in je hart, gevoed door je geloof. Ook nu, in deze moeilijke tijd. Juist nu, zou ik bijna zeggen. Laat zien dat Islam liefde is. Je geloof maakt je hart zacht en dat straal je uit naar je omgeving. Om zo'n positieve liefdevolle uitstraling kan men gewoon niet omheen! Maar helaas, er zijn mensen met ons waar jouw uitstraling geen invloed op heeft. Wees dan standvastig. Het ligt niet aan jou maar aan de persoon met al zijn frustraties en negativiteit, daar kun jij niets aan veranderen.

Vanuit het geloof liefde geven aan je medemens dient wel gevoed te worden uit liefde voor jezelf. Eigenwaarde is van essentieel belang om liefde te geven en te ontvangen. Overigens dien je eigenliefde of eigenwaarde niet te verwarren met eigendunk . Van jezelf houden heeft niets te maken met hoe geweldig je eigenlijk wel bent. Dit is eerder een manier van aandacht trekken van anderen, door je nafs (ego) te laten spreken.
Door jezelf open te stellen voor je medemens, geen energie meer te steken in jaloezie, jezelf te accepteren hoe je bent en hoe je eruit ziet, kun je ophouden je activiteiten en handelingen te koppelen aan je eigenwaarde. Liefde voor jezelf betekent jezelf als een waardevol mens aanvaarden omdat jij dat zelf beslist. Aanvaarding betekent ook niet klagen over dingen of situaties die men toch niet kan veranderen. Allah heeft ons geschapen zoals hij dat wilde. De een heeft grote ogen,de ander kleine. De een is lang, de ander klein. De een heeft 6 kinderen, de ander geen, etc. etc.
Ieder van ons is uniek en geeft op die manier zijn eigen unieke uitstraling af op zijn of haar omgeving. En als we nu gewoon onszelf accepteren zoals we zijn, straalt dit de liefde uit voor
jezelf , zoals je bent. Op die manier geef je liefde aan je omgeving.

Verstop jezelf niet achter make-up, parfum of de laatste mode. De Islam wil juist van ons dat we onze unieke uitstraling laten zien, zonder dat we onszelf 'bloot'geven, in zowel figuurlijke als letterlijke zin.
Lieve zussen en andere lezers(essen), kijk eens in de spiegel en lach eens tegen jezelf!
Wat je dan ziet is puur, is echt, is mooi, door Allah geschapen op voor ieder een unieke manier.
Verzorg je unieke lichaam met liefde. Meer heb je niet nodig om je eigenwaarde te laten groeien.
Een liefdevolle uitstraling krijg je hiervoor terug.

Op zich is dit een heel groot onderwerp welke je vanuit verschillende invalshoeken kunt belichten. Misschien kun je zelf eens op zoektocht gaan om dit masha Allah onderwerp te onderzoeken.
Insha Allah mogen de volgende 10 manieren je daarbij steunen.

Ibn al-Qaiyim heeft 10 manieren genoemd waardoor de liefde van Allah voor Zijn dienaar zal groeien en vice versa. Die manieren zijn:
  • Het reciteren van de Koran en het overpeinzen van de betekenis.

  • Dichter tot Allah (Geprezen en Verheven is Hij) komen via het verrichten van vrijwillige daden, nadat men de verplichte daden heeft vervuld (zoals extra gebeden na de 5 verplichte gebeden of vasten naast de vastenmaand Ramadan etc) zoals dit wordt genoemd in de Hadith Qoedsi: "Mijn dienaar komt dichter tot Mij door het verrichten van vrijwillige daden totdat Ik van hem houdt"(overgeleverd door Boekharie)

  • Het continue gedenken van Allah (Geprezen en Verheven is Hij) onder alle omstandigheden, door middel van de tong, hart en daden. De hoeveelheid liefde die men voelt voor Allah (Geprezen en Verheven is) wordt hierdoor beïnvloed.

  • Door datgene te doen waarvan Allah (Geprezen en Verheven is Hij) houdt in plaats van onze verlangens te volgen.
  • Dat het hart gevuld is met liefde voor de namen en eigenschappen van Allah (Geprezen en Verheven is Hij) en dat het hart zich thuis voelt in de tuin van kennis.

  • Het overpeinzen van de goedheid en geschenken van Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zowel wat verborgen als openlijk verschijnt.
  • Dit is de mooiste eigenschap dat het hart teder, zacht (zich onderwerpt) ootmoedig (gedwee) is tegenover Allah (Geprezen en Verheven is Hij)
  • Het alleen zijn met Allah (Geprezen en Verheven is Hij) tijdens de nacht als Allah (Geprezen en Verheven is Hij) neder daalt tot de laatste hemel in het laatste gedeelte van de nacht, terwijl men Zijn boek leest en eindigt met het vragen van vergiffenis en men berouw toont.

  • In het gezelschap zijn van geliefde en oprechte mensen, dat men profijt zal hebben bij hun waardevolle woorden. Zonder dat men onnodig spreekt alleen als het voordelig zal zijn voor jezelf en je weet dat het je status zal verheffen (bij Allah) en het voordelig zal zijn voor anderen.

  • Weblijven van datgene dat tussen het hart en Allah (Geprezen en Verheven is Hij) kan komen te staan. (Al datgene waarvan Allah (Geprezen en Verheven is Hij) niet houdt en men daardoor steeds verder verwijderd wordt van Allah (Geprezen en Verheven is Hij)
Moge Allah mij vergeven wanneer ik fouten heb gemaakt en Allah weet het beste.


Geraadpleegde bronnen:
www.al-ilsaam.com
Van Dale groot woordenboek der Nederlandse taal - Dr. C. Kruyskamp
Een leven lang fit deel 2 - H. en M. Diamond
De ideale Moslimvrouw - M Áli Al-Hashimi

Yamina