Home/ Levensstijl / Artikelen
REINHEID

Reinheid, plezierige omgeving en moment van stilte

Door: Yamina Amfra

Als laatste onderdeel van deze serie artikelen over de elementen van gezondheid, wil ik het hebben over reinheid, plezierige omgeving en momenten van stilte.

In het artikel ‘Woedoe is gezond’, elders op deze site ben ik al uitgebreid ingegaan wat woedoe (de kleine wassing) inhoudt. Minimaal 5 maal per dag, voor onze gebeden, doen wij de woedoe. Naast de lichamelijke reiniging is concentratie tijdens de woedoe van groot belang omdat het deel uitmaakt van het gebed. Je bereidt je als het ware spiritueel voor op het gebed.

In de Koran staat:

‘Allah bemint de berouwvollen en Hij bemint hen die zich reinigen’ (Koran 2:222)

Het is aan te raden om woedoe te verrichten als we ons boos voelen. Want zoals men zegt heeft het verkoelende verfrissende effect van water invloed op de shatan. De shatan is gemaakt van vuur en kan daarom gedoofd worden door water.
Naast woedoe heeft men nog de ghoesl (grote wassing) en de tayammoem (het reinigen met zuivere aarde)
De grote wassing is noodzakelijk na geslachtgemeenschap, het einde van de menstruatie en na afloop van bloedingen bij een geboorte.
Het is vrijwillig (soennah) om de grote wassing te verrichten voor de feestgebeden, het vrijdaggebed, de gezegende nachten en als iemand moslim wordt. Naast lichamelijke en spirituele reiniging, is het van groot belang om onze binnenkant te voorzien van goede voeding. Zodat we zo min mogelijk belastende en nutteloze voeding binnenkrijgen. Volwaardige gezonde voeding draagt bij aan een goede gezondheid. Wat voor de binnenkant geldt, geldt ook voor de buiten kant.
We leven in een tijdperk van shampoos, tandpasta, mondwaters, crèmes, deo’s, etc. etc.
Allemaal om onze lichaamsgeuren onder controle en onze huid zogenaamd rimpelvrij te houden. Ooit bij stil gestaan dat al deze producten stoffen bevatten die niet zo gezond voor ons zijn?
Af en toe lezen we een stukje in de media dat een of ander cosmetica middel stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Dit wordt meestal door de cosmetica industrie direct weer tegen gesproken. Van heel veel producten is het eenvoudigweg nog helemaal niet bekend wat voor schadelijke gevolgen ze kunnen hebben.
We leven dagelijks met zo’n 30.000 chemische stoffen om ons heen, welke terug te vinden zijn in onze auto’s, vloerbedekking, televisie, dekbedden, spijkerbroeken, etc.etc.
Van die 30.000 stoffen, zijn er slechts zo’n 100 onderzocht of ze gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid. Het Europees parlement wil daar verandering in brengen. Ze willen dat zo snel mogelijk alle chemische stoffen, welke gebruikt worden, in kaart gebracht worden.

Door veel water te drinken en veel verse groenten en fruit te eten, lukt het al een heel eind om ons van binnen te reinigen, zodat onze lichaamsgeur vanzelf al aangenamer zal worden.
Probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten voor je lichaam te gebruiken.
Dan zit je ook meteen aan de veilige kant voor wat betreft de eventuele halal of harame stoffen in de cosmetica. Olijfolie, amandelolie, henna, honing, yoghurt , kamille en bijvoorbeeld citroen
Zijn prima schoonheidsproducten. Met vele mogelijkheden.
Een bekende hadith over olijfolie als verzorgingsproduct is van Ibn Omar, die zei: ‘Gebruik olijfolie en wrijf je daarmee in, want het is een gezegende boom’

Onze Profeet Mohammed (vzmh) dronk elke dag een kop honing met water op een lege maag, om zo zijn gezondheid te behouden.
(Insha Allah zal ik in een ander stuk speciaal over honing meer vertellen over de bijzondere eigenschappen die honing heeft.)

Evenzo belangrijk is een plezierige, veilige omgeving waar je dagelijks thuiskomt. Een veilige haven als tegenhanger voor het hectische leven buiten de muren van ons huis.
Velen van ons zullen dit de laatste tijd nog meer ervaren hebben. Een veilige woonomgeving is een primaire levensbehoefte om goed te kunnen functioneren. Voor ieder van ons zal zo’n plezierige woonomgeving er anders uit zien. Maar vanuit de Islam gezien kan ik toch wel een aantal standaardpunten aangeven wat belangrijk is bij het inrichten van je huis of kamer.
Een opgeruimd, schoon, eenvoudig ingericht huis met een aangename geur wat rust en bescheidenheid uitstraalt, weerlegt de principes van het islamitische gedrag.
Als je je persoonlijke smaak combineert met deze aandachtspunten vanuit de islam, laat je ook op het terrein van wonen de islam een rol spelen in je leven.

Ik had het net al over het hectische leven waar we allemaal mee te maken hebben tegenwoordig. Druk met van alles en nog wat, totdat….het tijd is voor onze gebeden vijf maal per dag. Het spiritueel ontwaken s’morgens /s’nachts, de welkome rustpunten overdag wanneer het tijd is voor het gebed en een ontspannen voorbereiding op de nacht met het
laatste avondgebed. Laten we ons realiseren wat voor kostbaar geschenk deze verplichting eigenlijk is. Op de weg van Allah wordt onze dagindeling heel natuurlijk en rustgevend geregeld. Daarnaast is het luisteren naar een recitatie bijvoorbeeld een kalmeringsmiddel voor het hart en voedsel voor de geest. Je kunt het ook wel een psychologisch medicijn noemen. Het is een kick voor je energie! En door deze kick die je zult ervaren, reageren al je lichamelijke functies veel beter. Door het bidden, reciteren van de Koran of het luisteren ernaar, wordt je optimistische gevoel namelijk geprikkeld en gevoed. Jezelf bezighouden met aanbidding geeft nooit een pessimistisch gevoel, het geeft rust en verlicht. En dit komt zeker je persoonlijke welzijn ten goede. Daarnaast is het begrijpen van de recitaties van groot belang.
Probeer dit op je levenspad door middel van studie en dergelijke te bewerkstelligen. Het zal je insha Allah ten goede komen.

De Profeet (vzmh) zei: ‘Dat de weldaad van het luisteren naar de recitatie vermeerderd wordt als men het begrijpt - dit wil zeggen als de betekenis begrepen wordt.’

Allah zegt zelf:
‘Daarom geef blijde tijding aan Mijn dienaren, die naar het Woord Luisteren en dit het best naleven’
(Koran 39:17-18)

Moge Allah mij vergeven wanneer ik fouten heb gemaakt en Allah weet het beste.


Geraadpleegde bronnen:
De Edele Koran vertaald door Dr. Sofjan S. Siregar Uitgegeven door ICCN
De geneeskunde van de Profeet J.A. As-Suyuti
Zeden & gewoonten in de Islam M.A. Al-Kaysi

Yamina