Home/ Levensstijl /Artikelen
ZWANGER EN VASTEN

Vraag over zwangerschap en vasten in Ramadan

Vraag:
Ik ben zwanger (nu 8 weken) en de Ramadan staat voor de deur, inshAllah. Ik weet tot nu toe dat het voor de zwangere vrouwen ook verplicht is om te vasten tenzij het schadelijk is voor het kindje.
De verloskundige raadde mij heel sterk af of te vasten maar zij is niet islamitisch. Graag zou ik van een islamitische arts willen horen of het vasten schadelijk is voor het kindje of dat ik met een gerust hart kan vasten.Antwoord:
Assalaam alaikoem zuster,

Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap, de 1e 3-4 maanden zijn zeer kwetsbaar, het is de ontwikkeling van je baby, daarna groeit je baby.

In principe mag jij als zwangere (volgens de Islam) zelf beslissen of je vast of niet.
Dit is heel persoonlijk, het is waar jij je goed bij voelt.
Echter wil ik hierbij wel opmerken dat onnodige gezondheidsrisico' s niet aan te raden zijn, en dat goed onderbouwde adviezen van artsen, gynaecologen en verloskundigen (zelfs wanneer zij niet moslims zijn) niet in de wind geslagen moeten worden.

Het vruchtje/baby neemt alle nodige voeding van jou, de baby zorgt dus dat hij/zij geen tekorten komt, jij kan echter wel moe worden (niet alleen door de hormonen), maar ook door voedingstekorten (ijzer!) het is dus belangrijk dat je volwaardig eet en ook om je vocht denkt.

Je kan dus gerust vasten.
Mocht je niet vasten, dan zul je de gemiste dagen moeten inhalen, echter volgend jaar geef je misschien borstvoeding.
Ook bij borstvoeding geldt dat je mag vasten, maar door het vasten kun je door vochttekort te weinig melk maken, zodat de baby te kort kan komen. Er zijn moslimas die dan kunstvoeding erbij geven, maar borstvoeding is verrreweg de beste voeding voor een baby (lees ook het artikel over borstvoeding).
Misschien heb je daar volgend jaar mee te maken.
Zo kan het zijn dat er moslimas zijn die twee jaar niet vasten, dit is dan overmacht.

Allah wil het ons niet moeilijk maken, Hij is vergevend en barmhartig.
Moge Hij jou wijsheid geven om zelf een beslissing te maken wat voor jou goed voelt.
Een goede zwangerschap gewenst.

Meer info (Engels)
Zie ook: Vasten en ziekte/medicijnen

Salaam,
Aisa,
Huisarts